Gotowanie dla zapracowanych

Dziś większość osób narzeka na brak czasu. Prawie każdy uważa, że doba jest za krótka, aby w jej trakcie pracować, spać, bawić się, jeść, a dodatkowo poświęcać jeszcze czas na przygotowywanie posiłków czy sprzątanie. Gotowanie może być jednak szybkie i sprytne – jest wiele sposobów, które mogą pomóc zapracowanym.

Szybkowar

Sprzętem, który powinien znaleźć się w kuchni każdego, kto narzeka, że brakuje mu czasu jest szybkowar.
Przy jego pomocy można w bardzo krótkim czasie przyrządzić smaczny, gorący, pożywny posiłek. Szczególnie przydatne jest to, kiedy wracamy z pracy po męczącym dniu i nie musimy czekać godzinę, aby zjeść obiad.

Pudełka

Jeżeli spędzamy poza domem całe dnie, a do mieszkania wracamy dopiero wieczorem, pewnie często zdarza nam się ze zmęczenia jeść ogromny posiłek przed snem. Nie jest to zdrowa praktyka i na pewno wpłynie także negatywnie na naszą sylwetkę.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest wzięcie ze sobą swojego obiadu do pracy. Na rynku jest dzisiaj dostępnych bardzo wiele estetycznych i praktycznych pojemników, do których możemy zapakować posiłek i zjeść go podczas przerwy w pracy czy szkole. Wiele osób praktykuje także przygotowywanie posiłków albo bazy pod nie na przykład w weekend. Niektóre produkty czy dania można z powodzeniem przechowywać kilka dni w lodówce. Nie zepsują się, a my zaoszczędzimy nieco czasu, gdyż nie będziemy musieli codziennie robić czegoś w kuchni.

Umyte, pokrojone

W większości supermarketów możemy znaleźć także warzywa, które są już umyte, a czasem także pokrojone na plastry czy mniejsze kawałki. Jeśli jesteśmy bardzo zapracowani, warto z nich skorzystać.

Posiadając w lodówce posiekaną i umytą sałatę czy szpinak wystarczy otworzyć opakowanie i wrzucić jego zawartość na przykład do sałatki. Rozwiązanie to jest bardzo wygodne, ale posiada też jeden minus. Nie jest niestety ekonomiczne – umyte i pokrojone warzywa są nawet kilka razy droższe niż te brudne, sprzedawane w całości. Nie decydujmy się więc na takie zakupy, jeśli ważna jest dla nas oszczędność.

Na mieście

Niektórym ludziom wydaje się, że jedzenie na mieście jest bardzo kosztowne. Oczywiście, za obiad w ekskluzywnej restauracji na pewno zapłacimy sporo, jednak rynek gastronomiczny jest dzisiaj bardzo szeroki i różnorodny.

Po przeliczeniu może się okazać, że obiad w niedrogim barze kosztuje tyle samo co za składniki potrzebne do jego przygotowania w domu. Zaoszczędzimy przy tym też sporo czasu, który poświęcilibyśmy na przygotowanie posiłku i posprzątanie po nim. Dla wielu osób będzie to zatem świetne rozwiązanie na co dzień.

Brak czasu nie powinien być zatem wymówką w prawidłowym odżywianiu się. Możemy skorzystać z wielu sposobów, które usprawnią nasze codzienne gotowanie. Szybkowar czy przygotowywanie obiadów na kilka dni do przodu pozwolą nam zaoszczędzić cenne minuty czy godziny na co dzień. Warto pomyśleć także o zakupie warzyw, które są hermetycznie spakowane, już umyte i pokrojone. Rozważmy też jedzenie obiadów na mieście – to praktyczne rozwiązanie, które wcale nie musi być drogie.

artykuł powstał we współpracy z CookStore