Przepis na chrzan tarty

Jedzenie chrzanu jest świetnym sposobem na podniesienie swojej odporności. Roślina ta zawiera bardzo dużo witaminy C. Ma także właściwości bakteriobójcze, więc warto spożywać ją w trakcie sezonu przeziębieniowego. Na polskich stołach roślina ta często jest podawana jako chrzan tarty, szczególnie we Wielkanoc. Jak przygotować tę potrawę?

 

Chrzan ze sklepu czy domowy?

 

Chrzan tarty można kupić gotowy, ale warto wcześniej przyjrzeć się składowi produktu.
Wiele chrzanów zawiera bowiem dodatkowe, niepotrzebne składniki, które sprawiają, że to danie nie jest tak zdrowe. Dlatego najlepiej jest wykonać chrzan tarty samodzielnie w domu. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, ani trudne.

 

Składniki

 

Do przygotowania chrzanu tartego nie jest potrzebna duża ilość produktów. Przede wszystkim oczywiście korzeń chrzanu – dla proporcji z tego przepisu będzie to trzysta gram.
Pozostałe potrzebne składniki to śmietana, sok z cytryny, cukier i sól.

 

Przygotowanie chrzanu

Pierwszym etapem pracy jest obranie korzeni chrzanu. Następnie należy zetrzeć je na drobnej tarce.
Chrzan jest niezwykle ostry, dlatego podczas tarcia mogą pojawić się łzy. Aby zapach był nieco łagodniejszy, można namoczyć chrzan w wodzie przed starciem.

 

Sposób na ładny kolor

 

Następna rzecz, jaką musimy zrobić, to dodanie do chrzanu soku z cytryny.
Należy dodać go od razu po starciu. Mamy wówczas pewność, że zachowa swój ładny kolor. Następnie solimy potrawę i dodajemy troszkę cukru.

 

Kremowy chrzan

 

Aby nasz chrzan był kremowy i nie za ostry, możemy dodać do niego śmietanę i trochę cukru.
Chrzan tarty i śmietanę trzeba następnie dokładnie utrzeć.

 

Przechowywanie

 

Tak przygotowany chrzan można od razu podać na wielkanocny stół lub schować do słoiczków.
Ważne, aby przechowywać go w lodówce.

Chrzan tarty to bardzo proste w przygotowaniu danie, które w dodatku nie jest czasochłonne. Składniki potrzebne do jego wykonania nie obciążą także w znaczny sposób naszego domowego budżetu. Tradycyjnie jest to potrawa świąteczna, ale nie ma przeszkód, aby przygotowywać go także na co dzień. Można podawać go jako dodatek do obiadu czy jako jedną z przystawek. Chrzan sam w sobie jest bardzo ostry, ale przygotowany według powyższego przepisu będzie złagodzony śmietaną. Warto jeść chrzan na co dzień przez jego prozdrowotne właściwości. Szczególnie powinniśmy robić to w trakcie infekcji lub okresach, kiedy nasza odporność jest znacznie narażona na osłabienie. Jest to także bardzo niskokaloryczna roślina, co jest świetną informacją dla osób odchudzających się.

Gotowy chrzan tarty dostępny jest w ofercie Sklepu Vitapol